Preem

Preem Mastercard Kreditkort
4.7/5

Kortfakta

Korttyp
Mastercard
Årsavgift
0 kr
Ränta
17.65%
Effektiv ränta
22.07%
Sparränta
1.60%
Kreditgräns
50 000 kr
Räntefria dagar
Upp till 56 dagar
Kontantuttagsavgift
2% (minst 35 kr)
Valutaväxlingspåslag
2.50%
Kontaktlös betalning
Ja
Google/Samsung/Apple Pay
Nej
Avi- och administrationsavgift
0 kr*

* 0 kr vid e-faktura. 25 kr vid pappersfaktura.

Utmärkt för:

Dig som vill ha en av de största rabatterna på drivmedel på den svenska marknaden, med upp till 25 öre per liter i rabatt när du tankar med Preem bensinkortet. Dessutom med cashback-bonus på 0,5% på alla inköp. Kan med fördel även användas som sparkonto.

Framröstad bästa bensinkortet

Fördelar

 • Rabatt på varje tankning. 25 öre per liter på en bemannad station och 10 öres rabatt per liter på en obemannad station.
 • 0,5% i bonus på alla inköp. Både i Sverige och utomlands. Utbetalning till ditt Preem-konto en gång i kvartalet.
 • Använd som sparkonto med 1,6% sparränta. Utbetalning årligen.
 • 0 kronor i årsavgift.
 • Kompletterande reseförsäkring och tanka-fel-försäkring ingår utan kostnad.
 • 56 dagar räntefri kredit.

Försäkringar

Försäkringar till bilen

Du som är intresserad av att skaffa ett bensinkort gör det troligtvis främst för att kunna nyttja det ihop med ditt fordon. Vi försöker därför lägga fokus inom just dessa områden. Här går vi igenom försäkringar som Preem erbjuder där ditt fordon är involverat. I Preem Mastercards fall är det 1 st försäkring, nämligen tanka-fel-försäkringen.

Tanka-fel-försäkring

Det händer oss alla att vi går i andra tankar. Det kan tyvärr bli kostsamt om man skulle råka tanka sitt privata fordon med fel bränsle. Om du tankar din bil eller MC med fel bränsle täcker Preems Tanka-fel-försäkring dig till med upp till 3 000 kr per skada. Då ingår sanering av bränsletank, bränslesystem och byte av bränslefilter.

För att försäkringen ska vara giltig måste fordonet vara tankat till 100% med bränsle som betalats med Preem kreditkort. Minsta tankning 20 liter eller 5 kg gas per tankning.

Övriga försäkringar

Reseförsäkring

Med Preem Mastercard ingår en kompletterande reseförsäkring när du betalar 75% eller mer av resan med kreditkortet. Dessutom ingår även avbeställningsskydd. Avbeställningsskyddet är giltigt om du blir tvungen att avbeställa resan p.g.a. sjukdom, olycksfall, dödsfall eller skada som drabbar permanent bostad.

Utöver avbeställningsskyddet ingår ersättning för försening av allmänt färdmedel vid avresa på upp till 1 000 kr/person eller 4 000 kr/kort.
Skulle ditt  bagage bli försenat vid utresa täcker reseförsäkringen upp till 2 000 kr/person eller 6 000 kr/kort.

Sist men inte minst ingår även självriskskydd för hem och bil vid utlandsresa. Vilket innebär att om något skulle hända med din permanenta bostad eller bil under tiden du är utomlands som gör att du måste utnyttja försäkring täcker självriskförsäkringen upp för din självrisk. Försäkringen ger ett ersättningsbelopp på upp till 10 000 kr/kort.

Betalskydd

Om du skulle bli sjukskriven eller arbetslös och har en utestående skuld på ditt Preem Mastercard kan det vara bra att ha ett extra betalskydd. Till en kostnad av 0,75% per månad av utestående skuld får du ett extra skydd där Preem i samarbete med Ikano Bank går in och täcker upp för din utestående skuld under månader av sjukskrivning eller arbetslöshet.

Om du till exempel är skyldig 750 kr blir kostnaden för betalskyddet 5,63 kr per månad.

Bonus

Preem kreditkorts bonusprogram i kombination med deras rabatt på drivmedel är en av de största faktorerna till att deras bensinkort blivit en kundfavorit. Du får både återbäring genom cashback-program på alla köp och även öresavdrag när du tankar på valfri Preem-bensinstation.

0,5% bonus på alla köp

Varje gång du handlar något med ditt Preem Mastercard får du en bonus på 0.5%. Oberoende på var i världen du befinner dig, i Sverige likaväl som utomlands.

Bonustaket blir satt i korrelation med din kreditgräns. Om vi exempelvis säger att du har fått en kreditgräns på 10 000 kr kan din maximala bonus bli 50 kr per månad. Om vi kombinerar detta med rabatten vid tankning blir detta en av de bästa bonuserbjudandena på bensinkortsmarknaden.

Bonusen betalar Preem ut i form av en bonuscheck, fyra gånger om året. Det enda kravet för utbetalning är att du minst måste uppnå 50 kr i bonus. När du har kommit upp i över 50 kr skickar Preem ut bonuschecken till din brevlåda i februari, maj, augusti och november.

Bonuschecken kan du sedan lösa in på valfri bemannad Preemstation mot produkter från bensinstationen eller drivmedel.

Det enda stället som inte ger bonus vid köp är Preems egna bensinstationer, (eller konkurrenter till dem). Här får man i stället ta del av drivmedelsrabatten och specialerbjudanden som vi pratar mer om nedan.

Drivmedelsrabatt

Rabatten på drivmedel är en av Preems absolut största fördelar:

 • Bemannad station: 25 öre per liter i drivmedelsrabatt.
 • Automatstation: 10 öre per liter i drivmedelsrabatt.

Rabatten drar Preem av direkt från din faktura, det är inget som du behöver vänta på att få i efterhand.

Utöver detta får alla Preem Mastercards kunder tillgång till fina erbjudanden genom att logga in på ”Mina Sidor” inne på Preems hemsida.

Kredit & Ränta

Krediten som Preem erbjuder genom sitt Mastercard kreditkort är 5 000 – 50 000 kr. En något lägre summa än några av de andra bensinkorten på den svenska marknaden. Om du önskar få din kreditgräns höjd eller sänkt är du alltid välkommen att kontakta Preems kundtjänst för att få krediten sänkt alternativt att diskutera en höjning.

I kombination med den beviljade krediten erbjuder även Preem räntefria dagar. Dessa dagar uppgår till 56 st. Du kan alltså undvika att betala ränta på den kredit som du utnyttjar om du betalar för din använda kredit inom de 56 räntefria dagarna. På fakturan, som du får en gång per månad, framgår det hur mycket du är skyldig och när det ska vara betalt för att undvika ränta.

Aktuell ränta på Preem Mastercard är 17.65% med en effektiv ränta på 22.07%.

För att göra det mer konkret kan vi göra ett exempel. Om man exempelvis lånar 10 000 kr som man ämnar betala av under 12 månader blir månadskostnaden 926 kr, då är avbetalning, ränta och aviseringsavgift inkluderad. Alltså den effektiva räntan. Efter 12 månader har man då betalat av sin skuld genom att totalt betala 11 110 kr för sin skuld på 10 000 kr.

Ränta: 17,65%
Effektiv ränta: 22,07%

Räntefri delbetalning

Välj att betala av dina köp räntefritt på antingen 4 eller 12 månader. De enda kraven som finns för att du ska vara kvalificerad för att kunna använda räntefri delbetalning är att köpet ligger på minst 2 000 kr och att du väljer att du önskar utnyttja räntefri delbetalning inne på ”Mina Sidor” innan den fakturan som innehåller köpet förfaller.

Tänk dock på att bara för att delbetalningen är räntefri betyder inte det att den är utan avgifter. De avgifterna som tillkommer på den räntefria delbetalningen är en uppläggningsavgift på 195 kr och aviseringsavgift om 25 kr per månad.

Om vi jämför den räntefria delbetalningen med den vanliga avbetalningen som vi gick igenom ovan blir det dock betydligt billigare med den räntefria delbetalningen. Om du köper en vara som kostar 10 000 kr behöver du totalt betala 10 495 kr. Jämför det med 11 110 kr utan räntefri delbetalning från exemplet ovan.

Betalningsfria månader

Preem erbjuder med sitt kreditkort, i likhet med många andra bensinbolag, tillgång till betalningsfria månader. Med Preem Mastercard har du möjlighet att nyttja två betalningsfria månader per kalenderår. Dock ej i följd.

Observera att ränta och avgifter debiteras även under dessa månader.

Sparränta

En fördel som Preem Mastercard och även Shell erbjuder är sparränta. Vilket betyder att om man betalar in mer pengar än vad man är skyldig får man ränta på summan som är utöver nuvarande skuld. Alltså plussaldot. Den årliga sparräntan hos Preem är 1,60%.

Detta är ett betydligt bättre sätt att spara jämfört med ett sedvanligt lönekonto som oftast inte har någon sparränta överhuvudtaget.

Villkoret är att du inte får ha mer än 15 000 kr tillgodo på kontot.

Sparränta: 1,60%

Avgifter på Preem Mastercard

Aviseringsavgift

Aviseringsavgiften vid utnyttjande av kredit utan delbetalning är 0 kr med e-faktura. Om du föredrar pappersfaktura kostar det 25 kr per faktura.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften på Preem Mastercard är 2% (minst 35 kr) per uttag. Vilket är 1% lägre än flertalet konkurrenter, vilket gör det till ett bra alternativ bland bensinkort. Om du är van vid att ta ut pengar i uttagsautomat kan det dock vara ett bättre alternativ att välja ett annat kreditkort, utan uttagsavgift.

Valutapåslag

Valutaväxlingsavgiften hos Preem Mastercard är 2,5%. En något högre avgift (ca. 0,5%) än vad flertalet andra bensinkort tar.

Valuta påslaget är avgiften som Preem tar när man handlar i en annan valuta än svenska kronor. Alltså när man handlar i utlandet.

Om valutapåslaget är en av de viktigaste faktorerna när du ska välja ditt framtida kreditkort kan det vara en bättre idé att spana in vår lista med resekort. Där är valutapåslaget en av de viktigaste faktorerna.

Årsavgift

Preems kreditkort är helt utan årsavgift. Helt kostnadsfri årsavgift!

Recension

I vår bedömning av bonusen på bensinkort tar vi hänsyn till att kreditkortet främst kommer användas till påfyllning av drivmedel. Vi har därför drivmedelsrabatten som en egen specifik betygspunkt.

Helhetsbetyg
Cashback & Bonus
Förmåner
Räntefria dagar
Försäkringar
Årsavgift
Kundsupport
Användning utomlands
Räntor
Kundnöjdhet

Vad tycker redaktionen om bonusen?

I bonusväg erbjuder Preem Mastercard både ett gediget bonusprogram med 0.5% cashback på alla inköp i hela världen, förutom på bensinstationer. Dessutom drivmedelsrabatt om 25 öre per liter på bemannade Preem-stationer och 10 öre per liter på obemannade.

Få även exklusiva erbjudanden genom att logga in på ”Mina Sidor” inne på Preems hemsida.

Preem Mastercard erbjuder en av marknadens bästa bensinkort. Bonusen är en av de stora anledningarna till det. Utan en massa krångliga kriterier och villkor får du rabatt på i princip allt du köper som du sedan kan nyttja på valfri Preem bensinstation.

Vad tycker redaktionen om försäkringen?

När det kommer till försäkringarna som Preem erbjuder är det inget utöver det vanliga.

Med tanka-fel-försäkringen kan du känna dig trygg i att alltid kunna få hjälp om du skulle råka fylla din bil med fel bränsle. Utöver det ingår en kompletterande reseförsäkring vilket erbjuder tryggheten vid resor utomlands. För den som vill finns även betalskydd att få till en extra kostnad av 0,75% per månad av utestående skuld.

Försäkringen är inget säljargument för Preem. Du får en tanka-fel-försäkring som kan vara bra att ha om du vet med dig att det skulle kunna hända att du tankar fel bränsle i bilen en extra stressig dag. Om du skaffar ditt bensinkort för att främst använda det som ett ”försäkrings-kreditkort” är det bättre att leta vidare efter andra alternativ.

Vad tycker redaktionen om räntorna?

Med en effektiv ränta om 22.07% har Preem Mastercard en av de högre räntorna bland flertalet konkurrerande bensinkort. Dock inte avsevärt högre. Preem är en av få kreditgivare på bensinkorts-marknaden som erbjuder sparränta. För närvarande 1,60%. Möjlighet till räntefri delbetalning på 4 eller 12 månader ger möjlighet att hålla nere räntekostnaderna.

Likt andra kreditkort är det bäst att hålla sig inom de räntefria dagarna med Preem Mastercard. Då får du möjlighet att betala för din bensin, men även övriga inköp, med upp till 56 räntefria dagars kredit. Nyttja med fördel även Preems sparränta som du får tillgång till genom att betala in en högre summa än vad du är skyldig. Ett bättre sätt att spara på än exempelvis ett vanligt lönekonto utan sparränta.

Vad tycker redaktionen om avgifterna?

Avgifterna på Preem Mastercard:

 • Årsavgift: 0 kr
 • Aviseringsavgift: 0 kr med e-faktura, 25 kr med pappersfaktura
 • Uttagsavgift: 2% (minst 35 kr)
 • Valutapåslag: 2.5%

Preem Mastercard är ett prisvärt bensinkort att äga och nyttja om man håller sig inom de räntefria dagarna.

Kontaktinformation

Preem AB
Warfvinges väg 45
111 51 Stockholm
Telefonnummer: 0476-58 71 40
Spärrnummer: 0476-58 71 40
E-postadress: PreemMastercard@ikano.se
Organisationsnummer: 556072-6977

Öppettider
Måndag – fredag: 08:00 – 17:00

Kundtjänst via e-post och telefon.

Krav för att bli beviljad Preem Mastercard

 • Minst fyllt 18 år
 • Inga betalningsanmärkningar
 • Inte student eller arbetslös

Redaktionen sammanfattar

Med ett bra bonusprogram kombinerat med bra drivmedelsrabatt som sitt främsta vapen är Preem Mastercard vår favorit bland Sveriges alla renodlade bensinkort. Ett perfekt kreditkort att nyttja överallt i vardagen då man får bonus på alla inköp man gör. I hela världen dessutom. Bonusen är till och med så pass bra att Preems bensinkort inte gör bort sig bland bonuskort.

Vi tycker att man bör skaffa sig detta kreditkort om man är ute efter ett bensinkort till vardagsbruk.

Senast uppdaterad: 2022-07-07

Håll dig uppdaterad om branschtrender och nya
erbjudanden med vårt månatliga nyhetsbrev.