Ikano bank

Ikano Bank Kreditkort
2.5/5

Kortfakta

Korttyp
Visa
Årsavgift
0 kr
Ränta
17.30%
Effektiv ränta
21.73%
Sparränta
0%
Kreditgräns
60 000 kr
Räntefria dagar
Upp till 56 dagar
Kontantuttagsavgift
2% av uttaget belopp (minst 35 kr)
Valutaväxlingspåslag
1.5%
Kontaktlös betalning
Ja
Google/Samsung/Apple Pay
Nej
Avi- och administrationsavgift
25 kr

Utmärkt för:

Från och med 2022 är det svårt att rekommendera Ikano Banks kreditkort till någon. Deras största försäljningspunkt var deras fina rabatter under respektive månad inom sällanköpshandeln. Nu när dessa erbjudanden tagits bort finns det dessvärre inte mycket som talar för detta kreditkort i jämförelse med andra.

Fördelar

 • Grymma rabatter inom populära branscher där den största rabatten är hela 20%.
 • 1% rabatt på drivmedel som dras direkt när du tankar.
 • Kortet är helt utan årsavgift.
 • Ikano Bank Visa erbjuder kredit upp till 60 000 kr.
 • Med upp till 56 räntefria dagar befinner sig Ikano Banks kreditkort på den övre delen av bonuskort beträffande räntefria dagar.
 • Om du betalar mer än 75% av din resa med ditt kort från Ikano ingår en kostnadsfri reseförsäkring som täcker det mesta för dig och din familj på resan. Så som avbeställningsskydd, försenat bagage eller försenad avgång.

Försäkringar

Ikano bank erbjuder två typer av försäkringar med sitt kreditkort. Reseförsäkring och betalskydd. Reseförsäkringen ingår gratis om du betalar 75% eller mer av din resa med kreditkortet. Betalskyddet kostar extra.

Reseförsäkring

En gedigen försäkring som erbjuder en extra trygghet när du är på resande fot. Du får ett inkluderat självriskskydd som ger skydd för hem- och bilförsäkring, försäkring för bagageförsening och försening av allmänt färdmedel vid avresa.

Du har även skydd innan resan då det även ingår avbeställningsskydd. Avbeställningsskyddet ger ersättning på upp till 15 000 kr per person och högst 45 000 kr per familj.

Betalskydd

I likhet med vissa konkurrenter erbjuder även Ikano ett betalskydd mot en extra kostnad. I skrivande stund kostar betalförsäkringen 0,75% av den totala skulden per månad. Betalförsäkringen ger dig ett extra skydd om du skulle bli sjuk, arbetslös eller råka ut för olycksfall som gör att du inte kan jobba och då förlora din inkomst. Vilket gör att du inte kan betala av din kreditskuld. Skyddet gäller även vid dödsfall.

Betalskyddet löper på månadsvis tills det sägs upp eller tills kvarstående skuld blivit betald. 

Bonus

När man handlar med Ikano Banks VISA-kort samlar man 1 bonuspoäng per spenderad krona. När man har kommit upp i 25 000 bonuspoäng dras 100 kr av från kommande faktura.

En av de sämre ”bonussystemen” på marknaden.

Kredit & Ränta

Räntan du får genom Ikano Bank Visa ligger på 14,80%. I jämförelse med andra kreditkort med samma inriktning så är det en bättre ränta. Överlag erbjuds det aldrig någon ”bra deal” när det kommer till räntor på ett kreditkort. Om du vill nyttja och till och med utnyttja ditt kort så mycket som möjligt så bör du utnyttja de räntefria dagarna i så hög utsträckning som möjligt. Ikano erbjuder 56 räntefria dagar på sitt kreditkort som du kan använda som ett litet lån utan någon ränta om du så önskar.

Om du håller dig inom den räntefria perioden när du betalar för varor och tjänster, inom Sveriges gränser, så är den enda avgiften du behöver betala utöver priset för det som du köpt aviavgiften som tillkommer på fakturan om 25 kr.

Kreditgränsen hos Ikano ligger på 60 000 kr, det är den maximala krediten som de godkänner. Om du har fått en lägre kredit än 60 000 kr och önskar få en högre är du alltid välkommen att ansöka om en högre kreditgräns om och när din kreditvärdighet har blivit bättre.

Ränta: 17,30%
Effektiv ränta: 21,73%

Ansökningsprocessen i sex steg

 1. Börja med att fylla i önskad kreditgräns. 1 000 – 60 000 kr. 
 2. Fyll sedan i personnummer, namn, adress, postnummer, ort, e-post och mobiltelefon.
 3. Fortsätt med att fylla i anställningsform, månadsinkomst och boendeform.
 4. I steg fyra fyller du i hur mycket du tror du kommer handla för varje månad och om du kommer använda det utomlands.
 5. Här fyller du i om du vill nyttja betalskyddet mot en extra avgift.
 6. Avsluta processen  med att läsa igenom summeringen av din ansökan och godkänn sedan.

Avgifter på Ikano Bank Visa-kort

Aviseringsavgift

Ikano skickar alltid sina fakturor via postgången, det går dock att anmäla sig till den digitala brevlådan Kivra för att få sina fakturor på det viset. Aviseringsavgiften, eller fakturaavgiften, ligger alltid på 25 kr/faktura oavsett leveranssätt.

Uttagsavgift

Uttagsavgiften ligger på 2% på alla uttag som man gör med kreditkortet, oavsett land som man befinner sig i. Den minsta avgiften vid varje uttag blir dock alltid minst 35 kr.

Valutapåslag

Valutapåslaget är växlingsavgiften som Ikano lägger på när man betalar eller tar ut kontanter i utlandet. Alltså när man handlar i en annan valuta än svenska kronor. Valutaväxlingsavgiften hos Ikano Bank ligger på 1.5%, med den nivån lägger de sig på en standardnivå där de flesta andra kreditkorten ligger. Om vi ska omvandla detta till ett faktiskt exempel så behöver du betala 1 015 kr om du gör ett köp på 1 000 kr.

Det finns de kreditkorten här på sidan som är helt utan valutapåslag, håll koll på dessa under resekort.

Årsavgift

Ikano Bank Visa är helt utan årsavgift. Du slipper därför årlig debitering.

Recension

Helhetsbetyg
Cashback & Bonus
Förmåner
Räntefria dagar
Försäkringar
Årsavgift
Kundsupport
Användning utomlands
Räntor
Kundnöjdhet

Vad tycker redaktionen om bonusen?

Med Ikano Banks kreditkort får man ingen bonus när man utför allmänna köp. Man får dock rabatt om 1% när man tankar bilen eller annat fordon. Då det både finns andra bonuskort som erbjuder sådan bonus i cashback-form, och även rena bensinkort som ger bättre rabatt, är det svårt att rekommendera folk att använda detta kreditkort som ett bensinkreditkort.

Ikano erbjuder en unik rabattkalender där man kan fynda rejält om man väljer att kombinera reor i butiker med branschrabatten som erbjuds specifika månader.

Om du vet med dig att du kommer utnyttja rabattkalendern så kan vi rekommendera detta kreditkortet som ett bonuskort.

Vad tycker redaktionen om försäkringen?

Försäkringen är dessvärre inte heller något som imponerar. Om du ska ut och resa så rekommenderar vi att du betalar resan med kreditkortet för att kunna dra nytta av reseförsäkringen som ingår. Även här finns det specifika resekort som gör det bättre och som täcker ett större försäkringsområde.

Om det är det enda kreditkortet som du har där reseförsäkring ingår kostnadsfritt så rekommenderar vi dig att betala för resan med detta kortet.
Vi kan dock inte rekommendera någon att införskaffa kortet för att använda det som ett resekort.

Vad tycker redaktionen om räntorna?

Räntorna ligger på en medelnivå, utnyttja därför enbart krediten längre än de 56 räntefria dagarna i nödfall. De 56 räntefria dagarna kan utnyttjas som ett gratis lån, dra därför nytta av dem när du har behov av det.

Vad tycker redaktionen om avgifterna?

När det gäller avgifterna på Ikanos kreditkort finns det inte mycket att anmärka på. Så länge du undviker att göra fler uttag i bankomat än du verkligen behöver så har du inget att rädas gällande avgifter med det här kortet.

Med aviavgift och valutapåslag som ligger i enlighet med branschstandard. Och utan någon årsavgift på kortet så är detta ett bra kreditkort beträffande avgifter.

Kontaktinformation

Ikano Bank AB
Hyllie Boulevard 27
215 32 Malmö
Telefonnummer: 0476-88 000
Spärrnummer: 0476-88 000
Organisationsnummer: 516406-0922

Öppettider
Måndag – fredag: 09:00 – 17:00

Kundtjänst via Facebook Messenger och telefon.

Krav för att bli beviljad Ikano Bank kreditkort

 • Minst 18 år fyllda
 • Fast inkomst och tjäna minst 100 000 kr per år
 • Inte ha några betalningsanmärkningar

Redaktionen sammanfattar

Ikano Banks unika rabattkalender kan vara ett riktigt bra sätt för folk att spara pengar på om de köper produkter som normalt har en högre prislapp. Exempelvis glasögon, hemelektronik, smycken, sportartiklar eller flygresor.

Om detta passar in på dig så är Ikano Bank kreditkort kortet för dig. Om inte så ber vi dig leta vidare, då finns det bättre alternativ bland bonuskorten.

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Håll dig uppdaterad om branschtrender och nya
erbjudanden med vårt månatliga nyhetsbrev.