OKQ8

OKQ8 Visa Kreditkort
4.2/5

* Drivmedel ej inkluderat

Kortfakta

Korttyp
Visa
Årsavgift
0 kr
Ränta
15.95%
Effektiv ränta
16.63%
Sparränta
1%
Kreditgräns
100 000 kr
Räntefria dagar
Upp till 45 dagar
Kontantuttagsavgift
3% (minst 35 kr)
Valutaväxlingspåslag
2%
Kontaktlös betalning
Ja
Google/Samsung/Apple Pay
Nej
Avi- och administrationsavgift
0 kr**

** 0 kr vid e-faktura. 25 kr vid pappersfaktura.

Utmärkt för:

Dig som handlar allt ditt drivmedel hos OKQ8. Med 20 öre per liter i drivmedelsrabatt är OKQ8 kreditkort det bensinkortet som ger en av de bästa rabatterna i branschen. Drivmedelsrabatt och övrig rabatt vid inköp på OKQ8 genom lokal återbäring är ett annorlunda sätt att premiera trogna kunder.

Fördelar

 • Drivmedelsrabatt om 20 öre per liter (2019) på alla bemannade OKQ8-stationer.
 • 0,3% i bonus på alla inköp. Dubblerat värde (0,6%) om du spenderar bonusen hos OKQ8.
 • Ingen årsavgift.
 • Sparränta på 1% på upp till hela 150 000 kr.
 • Återbäring från din lokala OK-förening en gång om året.
 • Upp till 45 dagars räntefri kredit.

Försäkringar

Reseförsäkring

Försäkringsskyddet som ingår med OKQ8 VISA-kort är en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Det enda du behöver tänka på för att försäkringen ska vara giltig är att du betalar minst 75% av resan med ditt OKQ8-kort.

Reseförsäkringen är gedigen där flertalet punkter ingår som gör för en komplett reseförsäkring i kombination med din hemförsäkring.

Följande ingår i reseförsäkringen:

 • Försening vid avresa – Få kompensation vid försenad avgång av allmänt färdmedel, gäller även för inställd transport likväl som överbokning. Maximal ersättning för en familj är 6 500 kr per tillfälle. Förseningsförsäkringen gäller även för bagageförsening. Om ditt incheckade bagage skulle bli försenat till resmålet får du och din familj kompensation upp till 7 000 kr per tillfälle.
 • Självriskskydd för bostad – Om det skulle ske en skada i din permanenta bostad under tiden du är på resa så ersätter självriskskyddet för den självrisk du behöver betala på din hemförsäkring. Upp till 10 000 kr per skada.
 • Självriskskydd för personbil – Om din privata personbil skulle råka ut för skada under tiden du är utomlands täcker självriskskyddet för självrisken på din bilförsäkring. Upp till 10 000 kr per skada.
 • Olycksfallsförsäkring – Om en allvarlig olycka skulle ske under semestern är det bra att ha en olycksfallsförsäkring. En försäkring med rejäl omfattning.
 • Avbeställningsskydd – Om du, någon medresenär, närstående eller din permanenta bostad råkar ut för något oförutsett som gör att resan inte går att genomföra täcker avbeställningsskyddet upp för dina utgifter. Upp till 45 000 kr per familj och skada.

Bonus

Som innehavare av ett OKQ8 VISA-kort får man tillgång till inte mindre än tre olika bonus-, erbjudande- och rabatt-program.  Närmare bestämt drivmedelsrabatt, cashback-bonus och återbäring genom din lokala OK-förening.

0.3% i cashback

Den bonus som man får med OKQ8:s kreditkort är 0,3%. Bonusen får man när man handlar överallt, vad eller var man än köper.* Matvaror, kläder, hemelektronik, allt ger samma bonus. Både i Sverige och i utlandet.

Bonusen betalas ut i form av en värdecheck en gång var 3:e månad. Man kan sedan välja att använda den som betalmedel på valfri OKQ8-bensinstation eller lösa in dem mot kontanter. Om man väljer att använda den som betalningsmetod hos OKQ8 blir checken dubbelt så mycket värd, alltså 0,6% i stället för 0,3%.

Drivmedelsrabatt

Vid påfyllning av drivmedel får man upp till 20 öre i rabatt per liter drivmedel.

 • Bemannade OKQ8-stationer ger: 20 öre per liter i rabatt
 • Obemannade OKQ8-stationer ger: 5 öre per liter i rabatt

Siffrorna är tagna från föregående periods utdelning.

Återbäring

OKQ8 har valt ett helt eget sätt att ge tillbaka till sina kunder. Drivmedelsrabattens storlek bestäms av hur mycket drivmedel kunderna handlar hos OKQ8 under året. Ju mer som handlas desto större blir återbäringen. Detta gäller även på alla övriga köp som görs på OKQ8:s stationer. Återbäringen i dessa fall blev 2% under den senaste perioden (mars 2019 – februari 2020).

Detta låter rörigt och förvirrande. Och det är rörigt och förvirrande.

Dock så är fördelen med detta sätt att premiera kunderna att det kan bli mer fördelaktigt än andra bensinkort. Det tråkiga med systemet är att man aldrig kan veta innan vad drivmedelsrabatten är och vilken återbäring man får när man handlar i deras butiker.

Återbäringen betalas ut en gång per år i juni-juli, i form av en värdecheck.

Övriga erbjudanden

OKQ8 ger många bra erbjudanden, betydligt fler än många andra drivmedelsbolag, men även här väljer man att göra det svårt för sig genom att inte presentera dessa erbjudanden på ett samlat och lättförståeligt sätt på okq8.se. För att se alla erbjudanden i sin helhet får man i stället ta sig till ok.se. Man hänvisar dessutom i väldigt liten utsträckning till denna sida.

Vi hjälper gärna till i denna djungel genom att hänvisa er till: https://www.ok.se/medlem/medlemsformaner för att se aktuella erbjudanden och medlemsförmåner.

Kredit & Ränta

Krediten som OKQ8 erbjuder är från 10 000 till 100 000 kronor. Detta kombinerat med 45 räntefria dagar gör att du kan betala för dina tankningar men även vardagsinköpen på kredit för att sedan betala för dina inköp när fakturan kommer en gång i månaden. Allt utan någon extra kostnad.

Om du väljer att inte betala hela din faktura kommer resterande belopp bli förmån för ränta. Räntan hos OKQ8 VISA kreditkort är i dagsläget 15,95% med en effektiv ränta om 16,63%.

Ränta: 15.95%
Effektiv ränta: 16,63%

Betalningsfria månader

Känn friheten att kunna pausa betalningen av din OKQ8-faktura under en månad när andra räkningar tar större plats i budgeten än beräknat. Med OKQ8 VISA kreditkort har du möjlighet att välja två betalningsfria månader per år, dock ej i rad, under dessa månader behöver du inte betala din OKQ8-faktura. Tänk dock på att räntorna och avgifterna som OKQ8 tar ut även läggs på under dessa månader.

Sparränta

Bensinkort på den svenska marknaden har gjort sig kända för att erbjuda sparränta på insatt belopp, så är även fallet med OKQ8 VISA. Sparräntan ligger på 1%, en något lägre ränta än ett par av konkurrenterna. Å andra sidan kan man spara upp till 100 000 kr. Konkurrenterna erbjuder enbart sparande upp till 15 000 kr. Vilket i realiteten innebär att du har bättre möjlighet att få större utdelning på ett sparande hos OKQ8 än hos konkurrerande Preem och Shell. Circle K erbjuder ingen sparränta fr.o.m. 2020-09-01.

Sparränta: 1%

Avgifter på OKQ8 VISA

Aviseringsavgift

Med e-faktura slipper man aviseringsavgiften som annars är 25 kr per faktura om fakturan önskas i pappersformat.

Uttagsavgift

När man tar ut pengar ur bankomat eller uttagsautomat som det också kallas tillkommer vanligtvis en uttagsavgift när man använder kreditkort. Med OKQ8:s kreditkort betalar man en uttagsavgift om 3% (minst 35 kr). Avgiften gäller både hemma i Sverige såväl som utomlands.

Valutapåslag

När man handlar saker, tjänster eller tar ut pengar i utlandet tillkommer i normala fall ett valutapåslag. Med OKQ8 VISA-kort betalar man en valutaväxlingsavgift om 2% av beloppet.

Om vi jämför det med andra bensinkort så är det exakt efter normen. Det bör dock sägas att det finns kreditkort, ämnade för att ha med på resan, som inte ha något valutapåslag alls. Bensinkortet gör sig därför bäst på hemmaplan.

Årsavgift

OKQ8 bensinkreditkort är alltid gratis beträffande årsavgiften. 0 kr i årsavgift.

Recension

Helhetsbetyg
Cashback & Bonus
Förmåner
Räntefria dagar
Försäkringar
Årsavgift
Kundsupport
Användning utomlands
Räntor
Kundnöjdhet

Vad tycker redaktionen om bonusen?

Med den överlägset mest oförutsägbara bonusen på bensinkortsmarknaden är OKQ8 likväl ett bra val när det kommer till bonusprogrammet.

0,3% i återbäring på alla köp förutom tobak, drivmedel, apoteksvaror, post, spel och presentkort. Klart och tydligt.

Så, då kan man undra när blir bonus oförutsägbara? Den blir oförutsägbar när det gäller både drivmedelsrabatten och resterande återbäring som man får vid köp i OKQ8-butiker. Anledning till att vi väljer ordet oförutsägbar är för att både drivmedelsrabatten och återbäringen bestäms i efterhand i mån av överskott.

Drivmedelsrabatten år 2019 låg på 20 öre/l på bemannade stationer och på 5 öre/l på obemannade.

OKQ8 erbjuder historiskt sett bra bonus. Efterfrågan på drivmedel kommer troligtvis vara fortsatt hög, vi kan därför rekommendera OKQ8 ur bonussynpunkt.

Vad tycker redaktionen om försäkringen?

Med OKQ8 bensinkort får du en kompletterande reseförsäkring när du betalar minst 75% av resan med ditt kreditkort. Reseförsäkringen fungerar som ett bra komplement till din existerande hemförsäkring.

Utan någon försäkring som ger mervärde för dig som bilägare blir det svårt att rekommendera OKQ8 VISA för försäkringsförmånernas skull.

Vad tycker redaktionen om räntorna?

Med OKQ8 VISA får du tillgång till en kreditgräns mellan 10 000 och 100 000 kronor, räntan är 15,95% och den effektiva räntan 16,63%. De räntefria dagarna uppgår till 45 dagar. Det går även bra att spara pengar på sitt OKQ8-konto, då får man en sparränta på 1% med möjlighet att spara upp till 100 000 kr på kontot.

Letar du efter ett bensinkort med hög kreditgräns, låg ränta och helt okej antal räntefria dagar så erbjuder OKQ8 en av de bästa bensinkreditkorten på den svenska marknaden, ur den aspekten, i dag. Med sparränta på 1% på upp till 100 000 kr kan det med fördel användas som ett bra sparande.

Vad tycker redaktionen om avgifterna?

OKQ8 VISA:s avgifter:

 • Årsavgift: Gratis
 • Aviseringsavgift: 0 kr med e-faktura, 25 kr med pappersfaktura
 • Uttagsavgift: 3% (minst 35 kr)
 • Valutapåslag: 2%

De svenska drivmedelsbolagen har lagts sig på precis samma nivå när det gäller avgifter på deras kreditkort. Det skiljer väldigt lite mellan de olika bolagen. Vilket är bra eftersom man helt och hållet kan bortse från avgifterna när man ska välja sitt framtida bensinkort.

Kontaktinformation

OK-Q8 Bank AB
Sveavägen 155
104 35 Stockholm
Telefonnummer: 08-506 800 00
Spärrnummer: 020-65 65 65
Organisationsnummer: 556008-0441

Öppettider
Måndag – fredag: 08:30 – 17:00

Kundtjänst via kontaktformulär och telefon.

Krav för att bli beviljad OKQ8 Visa

 • Sökande måste vara myndig
 • Ha ett svenskt personnummer
 • Vara folkbokförd i Sverige

Redaktionen sammanfattar

Om din favorit bland bensinstationer är en OKQ8-station är det ett givet val att införskaffa sig ett bensinkort från dem. Med historiskt sett bra drivmedelsrabatt på bemannade bensinstationer, helt okej bonus och återbäring på upp till 2% finns det pengar att spara.

Möjligheten till extra trygghet på resan med kompletterande reseförsäkring som täcker det mesta som en vanlig hemförsäkring inte täcker kan även det vara anledning nog att välja OKQ8 kreditkort.

Med det sagt, om du har möjlighet att välja ett annat drivmedelsbolag skulle vi rekommendera att kolla över alternativen då både Preem och Shell ger ut riktigt bra bensinkreditkort.

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Håll dig uppdaterad om branschtrender och nya
erbjudanden med vårt månatliga nyhetsbrev.