Här är några frågor du bör ställa dig själv när du jämför matkort:
- Hur mycket pengar spenderar du på matvaror varje månad eller varje år?
- Planerar du att använda matkortet till andra inköp än enbart livsmedel?
- Kan du tänka dig att betala en årsavgift i utbyte mot högre bonus?
Om du känner ett visst motstånd till att betala en årsavgift på ditt matkort bör du sätta årsavgiften i relation till den bonus du kan tjäna med just det matkreditkortet. Vissa matkort med årsavgift har bättre bonus än de som är gratis, det kan väga upp för årsavgiften och mer därtill. Vår erfarenhet av matkort med årsavgift är dock att de alltid bör ge bonus på alla köp, inte enbart i specifik matbutik, för att de ska vara värda sin årliga avgift.
För de flesta av oss innebär ett köp med kreditkort i mataffären att man helt enkelt tar fram det i kassan. Men om du vill bättra på dina besparingar i mataffären har du här några tips och strategier från kreditkortsexperter och rutinerade shoppare.
När du väljer ditt matkort rekommenderar de flesta experterna ett kort med en hög bonus som ger procentuell rabatt varje gång du handlar, alternativt ett matkort som erbjuder medlemsrabatter genom veckans och månadens medlemserbjudanden. En kombination av dessa två kan vara optimalt.
När du använder ett bonuskort är det som att använda en rabattkupong för att spara en viss summa varje gång du handlar livsmedel. Oftast är bonusen inte enbart kopplad till matbutiker utan ger även bonus på allmän shopping.
Om du väljer ett matkreditkort som en livsmedelskedja ger ut kan det finnas ett bonustak som sätter en gräns för hur mycket bonus du kan tjäna varje år, dock brukar denna gränsen vara hög.