Shell

Shell Mastercard Kreditkort
3.3/5

Kortfakta

Korttyp
Mastercard
Årsavgift
0 kr
Ränta
18.40%
Effektiv ränta
24.56%
Sparränta
2%
Kreditgräns
100 000 kr
Räntefria dagar
Upp till 30 dagar
Kontantuttagsavgift
2% (minst 35 kr)
Valutaväxlingspåslag
2%
Kontaktlös betalning
Ja
Google/Samsung/Apple Pay
Nej
Avi- och administrationsavgift
0 kr*

* 0 kr vid e-faktura. 35 kr vid pappersfaktura.

Utmärkt för:

Dig som alltid tankar på bemannade Shell-stationer, eftersom du då får 15 öre per liter i drivmedelsrabatt med Shells bensinkort. Det passar även dig som är ute efter ett sparkonto, eftersom du får hela 2% i sparränta (upp till 15 000 kronor).

Fördelar

 • 15 öre i rabatt per liter vid tankning på bemannad Shell-station.
 • Bonus om 0,5% på alla köp. Förutom drivmedel.
 • Passar som sparkonto med 2% sparränta.
 • Gratis årsavgift.
 • Tanka-fel-försäkring och kompletterande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.
 • 100 000 kr i maxkredit.

Försäkringar

Försäkringar till bilen

När vi presenterar de olika bensinkorten gör vi det med ditt fordon i fokus. Vi lägger fokus på de funktioner som bensinkortet erbjuder som ger mervärde för dig tillsammans med ditt fordon. När det kommer till Shells kreditkort och försäkringar som ger mervärde för ditt användande av fordon är det tanka-fel-försäkringen, förlust av fordonsnyckel och självriskskydd vid bilbärgning och assistans som står ut.

Tanka-fel-försäkring

Med en tanka-fel-försäkring vet du att du får ekonomisk hjälp om du skulle råka tanka din privata bil eller MC med fel bränsle.

Försäkringen ingår kostnadsfritt om du betalar för minst 20 liter bränsle eller 5 kg gas per tankning med ditt Shell bensinkort, på en Shell bensinstation. Då ersätter Shell kostnaderna för sanering av bränsletank, bränslesystem och byte av bränslefilter. Till ett maxbelopp om 3 000 kr.

Förlust av fordonsnyckel

Om du genom en plötslig oförutsedd händelse skulle tappa bort dina fordonsnycklar hjälper denna försäkringen till, helt gratis. Försäkringen täcker för tillverkning av nycklar, omkodning av nycklar, kostnader för låssmed och även byte av lås om det skulle bli nödvändigt. Till en kostnad av högst 2 500 kr per kort och skada.

Om det tar mer än 24 timmar att få problemet åtgärdat får du även hjälp med att betala för hyra av hyrbil med maximalt 1 000 kr per dag.

Självriskskydd - Bilbärgning & Assistans

Få hjälp med självrisken om du hamnar i behov av bilbärgning eller vägassistans med din privata bil.

För att försäkringen ska gälla ska du betalat för bränslet till 100% med Shell Mastercard. Du måste även tanka minst 20 liter drivmedel eller 5 kg gas per gång.

Övriga försäkringar

Reseförsäkring

Shell bensinkorts reseförsäkring är identisk med Preem bensinkorts reseförsäkring. Vilket kanske inte är så konstigt eftersom att båda två kreditkorten ges ut av Ikano Bank.

Med det sagt är det är gedigen kompletterande reseförsäkring där följande ingår:

 • Avbeställningsskydd. Upp till 15 000 kr i ersättning per försäkrad.
 • Försäkringsskydd vid försening av allmänt färdmedel vid avresa. Upp till 1 000 kr i ersättning per person.
 • Bagageförsening vid utlandsresa (utresa). Upp till 2 000 kr i ersättning per person.
 • Självriskskydd vid utlandsresa. Upp till 10 000 kr i ersättning per kreditkort.

Allt ingår utan kostnad. Kravet är att minst 75% av resekostnaden betalas med Shell Mastercard.

Bonus

Med Shell Mastercard får man tillgång till ett bra bonusprogram i kombination med drivmedelsrabatt på Shells bemannade bensinstationer.

0,5% bonus på alla köp

När du handlar med Shells kreditkort får du alltid 0,5% i bonus, oavsett vad det är du handlar. Allt från vardagsmaten till köp av nya bildäck ger samma bonus. Du kan till och med handlar var i världen som helst, även under utlandssemestern får du alltså samma bonusrabatt.

De enda inköpen som inte ger bonus är köp av drivmedel från Shells bensinstationer, där får du i stället drivmedelsrabatt. Men även hos Shells konkurrenter får du inte någon rabatt, vilket kanske kan kännas rimligt.

Bonusen betalas ut till ditt kreditkortskonto fyra gånger om året. I februari, maj, augusti och november. Väldigt smidigt utan krångliga villkor och finstilt text.

Drivmedelsrabatt

Rabatten på drivmedel hos Shell är generöst tilltagen med 15 öre i rabatt per tankad liter, det som dock drar ner attraktionsvärdet på detta erbjudande är att rabatten enbart erbjuds på Shells bemannade stationer, vilket inte ens är hälften av alla deras bensinstationer, (St1-stationer inräknade).

Drivmedelsrabatten dras per automatik av från din kommande faktura, enklare kan det inte bli.

OBS! Just nu har Shell ett specialerbjudande där de erbjuder dubbel drivmedelsrabatt under de första 3 månaderna som man har sitt Shell-kort, alltså 30 öre rabatt per tankad liter. Efter det går rabatten tillbaka till den normala rabattnivån om 15 öre per liter.

Kredit & Ränta

Med Shell Mastercard kan man få tillgång till kredit från 5 000 – 100 000 kr. Vilken kredit du har möjlighet att få är individuellt beroende på din kreditvärdighet. Det finns dock alltid möjlighet att kontakta Shell i framtiden för att omförhandla sin kreditgräns om man så önskar. Man bör dock se till att ens kreditvärdighet har höjts vid ett sådant tillfälle. För att öka sin chans att få sin önskade kredit kan man även ha en medsökande som då blir solidariskt ansvarig för framtida skulder.

Shell erbjuder även räntefria dagar, närmare bestämt 30 räntefria dagar. Under denna perioden behöver du inte betala någon ränta på den kredit som du utnyttjar. Fakturan för dina köp kommer en gång i månaden, för att hålla dina köp helt räntefria betalar du fakturan innan förfallodatumet.

Det går självklart bra att använda krediten utöver de räntefria dagarna. Ränta som du får betala med Shell Mastercard är 18.40% med effektiv ränta om 24.56%.

Räkneexempel:
Om du har en skuld på 10 000 kr som du vill betala av i 12 månader kommer den månatliga avgiften bli 935 kr med den effektiva ränta (24.56%). Det totala återbetalningsbeloppet blir 11 225 kr på den ursprungliga skulden om 10 000 kr.

Ränta: 18,40%
Effektiv ränta: 24,56%

Sparränta

En verklig fördel med Shell kreditkort som få kreditkort kan mäta sig med, till och med få sparkonto, är att de erbjuder hela 2% sparränta på insatt summa utöver utestående skuld. Om du exempelvis är skyldig Shell 2 000 kr och betalar in 5 000 kr på din faktura hamnar 3 000 av de kronorna på ett sparkonto med 2% årsränta.

Vanliga sparkonton eller lönekonto i en traditionell bank brukar inte ge någon sparränta nu för tiden. Detta är alltså ett bättre sätt att förvara sina pengar.

Det är dock enbart möjligt att spara upp till 15 000 kr.

Sparränta: 2%

Avgifter på Shell Mastercard

Aviseringsavgift

Om du väljer att betala dina fakturor med e-faktura så slipper du betala någon avgift, e-faktura är gratis.
Om du hellre föredrar den gamla hederliga pappersfakturan kostar det 35 kr per faktura.

Uttagsavgift

Den uttagsavgift som du behöver betala om du tar ut kontanter i uttagsautomat är 2% (minst 35 kr) med Shell Mastercard. En relativt hög avgift, om du har för vana att ta ut kontanter i bankomat rekommenderar vi därför ett annat debit- eller kreditkort.

Valutapåslag

Växlingsavgiften hos Shell Mastercard är 2% vilket är i standardnivå i jämförelse med andra bensinkort. Om man i stället väljer att jämföra med till exempel resekreditkort så finns det sådana kort helt utan valutapåslag. De saknar givetvis bonusar och försäkringar till bilen som bensinkort å sin sida har.

Valutaväxlingsavgiften är den avgift som Shell tar ut varje gång du gör ett köp eller automatuttag i annan valuta än svenska kronor. Alltså när du nyttjar ditt kreditkort i utlandet.

Årsavgift

Med Shell Mastercard ingår kostnadsfri årsavgift.

Recension

Då våra kunder som söker efter bensinkort har drivmedelsrabatten som en av sina viktigaste punkter har vi valt att specificera den under eget betygskriterium.

Helhetsbetyg
Cashback & Bonus
Förmåner
Räntefria dagar
Försäkringar
Årsavgift
Kundsupport
Användning utomlands
Räntor
Kundnöjdhet

Vad tycker redaktionen om bonusen?

Bonusen är en av Shell Mastercards största fördelar. Med cashback eller återbäring på 0,5% på alla inköp, förutom drivmedel och köp hos konkurrerande bolag. Kombinerat med drivmedelsrabatt om 15 öre per liter blir det mycket rabatter och bonusar. Det som drar ner betyget en del är dock att drivmedelsrabatten enbart är giltig på Shells bemannade bensinstationer, om du tankar på Shells obemannade bensinstationer får du alltså ingen rabatt alls. Över hälften av alla Shells och St1:s bensinstationer i Sverige är obemannade, det är alltså en betydande del av deras stationer som inte erbjuder någon som helst drivmedelsrabatt.

Vi tycker att man bör ansöka om detta bensinkortet om man är i behov av ett bensinkort när man tankar på bemannade Shell-stationer. Kreditkortet ligger i toppskiktet bland våra favorit bensinkort. Det som främst håller kortet borta från förstaplatsen är att drivmedelsrabatt enbart erbjuds på bemannade Shell bensinstationer.

Vad tycker redaktionen om försäkringen?

Shell gör verkligen inte bort sig när det kommer till försäkringar, tvärtom, de erbjuder en av de mest kompletta försäkringsskydden som riktar sig till privata bilägare och MC-förare bland de olika bensinbolagen som erbjuder kreditkort.

Försäkringar, som är helt gratis, som riktar sig specifikt till bil- och MC-ägare är:

 • Tanka-fel-försäkring
 • Förlust av fordonsnyckel-försäkring
 • Självriskskydd vid bilbärgning och assistans

Om du känner dig själv så pass väl och misstänker att någon av ovanstående försäkringar skulle kunna bli aktuella att använda i framtiden så kanske Shell Mastercard är kreditkortet för dig.

Utöver dessa fordonsrelaterade försäkringarna ingår även en kompletterande reseförsäkring som täcker upp väl där din hemförsäkring eventuellt inte täcker.

Om man som bil- eller MC-ägare är ute efter extra trygghet i sitt vardagskörande kan Shell Mastercard mycket väl vara det kreditkortet som ger dig den tryggheten. Försäkringsskyddet som man får gratis genom Shell Mastercards bensinkort är mycket bra helt enkelt!

Vad tycker redaktionen om räntorna?

Shell Mastercards bensinkort har den högsta effektiva räntan av de bensinkort som vi förmedlar. Den effektiva räntan är 24,56%. I stället för att utnyttja den effektiva räntan och behöva betala mer pengar än nödvändigt kan man i stället välja att spara sina pengar på kontot för att få tillgång till den högsta sparräntan av dem alla som vi jämför. Hela 2%.

Det är ingen nyhet att det är en dålig ”deal” att använda kredit utöver de räntefria dagarna, som i Shell Mastercards fall är 30 dagar. Det gäller även med Shells bensinkort. Välj i stället att spara dina överblivna slantar hos Shell och få 2% i sparränta.

Vad tycker redaktionen om avgifterna?

Avgifterna på Shell Mastercard:

 • Årsavgift: Utan kostnad
 • Aviseringsavgift: 0 kr med e-faktura, 35 kr med pappersfaktura
 • Uttagsavgift: 2% (minst 35 kr)
 • Valutapåslag: 2%

Om du väljer att använda Shells bensinkort inom Sveriges gränser och inom gränsen för de räntefria dagarna så blir avgifterna få med deras kreditkort.

Kontaktinformation

St1 Sverige AB
Box 1029
172 21 Sundbyberg
Telefonnummer: 0476-58 70 65
Spärrnummer: 0476-58 70 65
E-postadress: shellmastercard@ikano.se
Organisationsnummer: 556308-5942

Öppettider
Måndag – fredag: 09:00 – 17:00

Kundtjänst via e-post och telefon.

Krav för att bli beviljad Shell Mastercard

 • Minst 18 år fyllda
 • Folkbokförd med en taxerad inkomst i Sverige
 • Inga betalningsanmärkningar

Redaktionen sammanfattar

Om det inte hade varit för att Shell enbart erbjuder drivmedelsrabatt på sina bemannade bensinstationer hade Shell Mastercard bensinkort troligtvis hamnat på förstaplats över de bensinkort vi förmedlar.

Med andra ord, om du utför de flesta av dina tankningar på en bemannad Shell-station är det inget att tveka på. Med sina flertal försäkringar som riktar sig mot bil- och MC-ägare plus en sparränta på 2% är detta ett riktigt bra bensinkort!

Senast uppdaterad: 2022-07-07

Håll dig uppdaterad om branschtrender och nya
erbjudanden med vårt månatliga nyhetsbrev.