Coop medlem vs. ICA stammis: Vilken kundklubb är bäst?

Matlagning i köket med varor från medlemsklubb

Vi jämför Coop med ICAs kundklubb, vilken klubb ger mest mat för pengarna?

Två av de största matvarukedjorna på marknaden jämförs ofta, men vilken kundklubb är egentligen bäst?

Sammanfattning

Om du inte är säker på vilken kundklubb som passar bäst för dig, jämför deras erbjudanden och fördelar och bestäm vilken klubb som passar dig.

Shopping blir en alltmer digital upplevelse för många, båda ICA och Coop erbjuder inköp online med hemleverans.
Detta blir ännu mer efterfrågat när olika högtider närmar sig, det är skönt att slippa trängas bland matvaruhyllor och i kassakön. Inte minst i dessa tider då Corona-pandemin fortsätter att påverka våra liv där fördelen med att kunna sköta sin shopping via nätet blir uppenbar.

Leveransvillkoren har också ändrats på grund av coronaviruset, exempelvis håller leverantörerna ett avstånd på 1,5 – 2 m vid leverans och tar aldrig fysiskt i legitimationen om sådan krävs.

Läs vidare om klubbarna och deras näthandel för att se vilken som passar dig bäst.

Förmåner och avgifter Coop kundklubb-medlem ICA Stammis-medlem
Erbjudanden i affären
Medlemspriser och personliga erbjudanden när du är inloggad på hemsidan eller i deras mobila app.
Nya stammispriser varje vecka samt personliga erbjudanden.
Hemleverans
Få varorna levererade hem till dörren för 49 kr per beställning, minsta ordervärde 500 kr. Erbjuder inte lika stort leveransområde som ICA men till ett bättre fraktpris.
Handla varorna på nätet och få dem hemlevererade inom ett dygn, pris för leveransen är från 79 kr per beställning.
Bonussystem
Bonustrappa där du kan få upp till 5 poäng/krona om du handlar för över 5 000 kr i månaden på de köp du gör hos Coop eller hos någon av deras 32 partners.
Få 1 stammispoäng per krona du handlar för i din lokala ICA-butik eller i deras shop online. Samla även stammispoäng hos utvalda partners.
Erbjudanden från partners
Coop erbjuder som standard inget extra i form av rabatter eller specialerbjudanden hos deras partners. Det du i stället får, i form av förmån, är extra bonuspoäng från alla 32 partners.
Som standard erbjuder ICA sina stammiskunder procentuella rabatter eller avdrag i form av fast belopp vid köp hos deras partners. I ett fåtal fall erbjuds stammispoäng i stället för rabatt.
Medlemstidning
Coop ger ut 12 nummer av tidningen MerSmak per år till sina kundmedlemmar. Helt gratis. Om du så önskar går det bra att få tidningen digitalt.
Om du som stammis handlar för över 1 500 kr/mån hos ICA varje månad får du deras medlemstidning Buffé hem i brevlådan, på köpet. Går att få digitalt.
Övriga förmåner
Använd självscanning när du handlar i butik för att göra dina inköp smidigare och för att slippa trängas i kö. Få tillgång till Coops app där du ser veckans- och dina personliga erbjudanden.
Använd självscanning för att slippa stå i kö, gör dina vardagsinköp smidigare. Logga in i ICAs app för att se personliga- och veckans erbjudanden.

Som du kan se så finns det både likheter men även punkter där de skiljer sig åt.

Med Coops kundklubb får du tillgång till snabb hemleverans för så lite som 49 kr per leverans. Veckovisa rabatter, både generella för alla kundklubbsmedlemmar men även unika, personliga erbjudanden som är framtagna för just dig. Bonussystemet med poängtrappan är bland de bättre jämfört med andra matkedjor. Samla också bonus hos över 30 samarbetspartners. Självscanning och tillgång till inloggning tillhör standard inom branschen.

Med ICAs kundklubb, kallad stammis, beställer du hem varor i de flesta svenska städerna till en kostnad av 79-149 kronor per beställning. Leverans- och fraktkostnaden beror på var i landet du bor och när du önskar få dina varor levererade. Stammisrabatter hittar du i reklamblad, i ICAs app eller på deras hemsida. Nya rabatter kommer varje vecka där även personliga rabatter ingår. Bonussystemet ger 1 stammispoäng per krona. Kopplar du ICAs kreditkort till ditt stammiskonto får du även 20 extra stammispoäng varje gång du handlar i din lokala ICA-butik. Erbjudanden från partners varierar med rabatter från 15 olika partners i skrivande stund.

Så, vilken kundklubb är rätt för dig? Det beror på vilka fördelar som är viktiga för dig och vilken butik som ligger bäst till, rent geografiskt.

Bli Coop Medlem

När du bör välja Coop kundklubb

Coop kundklubb är, enligt oss, den bästa kundklubben bland matvarukedjorna på den svenska marknaden. Klubben passar bäst för dig som bor i närheten av en Coop-butik som du trivs med, alternativt dig som bor i en stad som erbjuder hemkörning. För 49 kr per leverans kommer du undan billigt. Nackdelen med Coops hemleveranser är att de enbart är tillgängliga i de största svenska städerna.

De erbjudanden som Coop och ICA ger ut varje vecka är lika i sin utformning. Du har dock större möjlighet att tjäna mer bonuspoäng hos Coop med deras bonustrappa. Om du handlar all din mat på Coop är Coop det bättre alternativet i jämförelse med ICA, i form av bonuserbjudanden.

Med stora likheter i förmåner drar Coop det längsta strået i vår jämförelse.

Koppla Coop Mer kreditkortet till Coop kundklubb för extra bonus

För att maximera din bonus kan du ansöka om Coop Mastercard Mer tillsammans med din Coop medlemsansökan. Du får då 0,5 poäng extra per krona, utöver de poäng som ingår i bonustrappan, på alla inköp från Coop-butik eller i deras näthandel. Utöver det får du tillgång till 55 räntefri dagar och flertalet användbara försäkringar med kreditkortet.

Bli ICA Stammis

När du bör välja ICA kundklubb – Stammis

Om du bor i närheten av ett ICA Nära, ICA Maxi, ICA Supermarket eller ICA Kvantum kan kundklubben Stammis mycket väl vara kundklubben för dig. Med ett enormt urval av butiker har du med största sannolikhet en butik i närheten. Att få 1 bonuspoäng per krona på alla inköp hos ICA kommer betyda mer pengar i plånboken varje månad.

Med likvärdiga erbjudanden som Coop kommer ICA på en knapp andraplats i vår jämförelsen då Coop erbjuder tillgång till något bättre bonus. Du kan dock bättra på din bonus genom att ansluta dig till ICA Banken och skaffa ett ICA kreditkort.

Koppla ICA kreditkort och ICA Banken till ditt stammismedlemskap

Du kan mer än fördubbla din bonus genom att även ansluta dig till ICA Banken och skaffa ICA Banken kreditkort.

Om du skaffar ett valfritt kreditkort från ICA får du 20 extra bonuspoäng varje gång du betalar för ett köp i valfri ICA-butik, gäller även vid köp online på ica.se.

Om du även ansluter dig till ICA Banken samtidigt som du ansöker om kreditkort och uppfyller något av nedanstående får du dubbla bonuspoäng, 2 stammispoäng per krona.

Krav för dubbel bonus vid köp hos ICA (enbart en av punkterna behöver uppfyllas):

  • Månadssparar minst 500 kr/mån
  • Sätter in din lön, studiemedel eller pension i banken
  • Innehar minst 50 000 kr på ett spar- eller fondkonto i banken
  • Bolån eller privatlån i banken

Slutsats

Coop och ICA riktar sig till samma målgrupp. Med liknande erbjudanden är det främst bonussystemen som skiljer sig åt. Där Coop är det något bättre alternativet, framförallt om du köper dagligvaror för mer än 5 000 kr/mån. ICA kan dock vara det bästa alternativet om du även ansluter dig till ICA Banken och skaffar ett ICA Banken kreditkort. Då får du nämligen 2 stammispoäng per krona, plus 20 extrapoäng vid varje köp i ICA-butik. För att nå upp till samma bonusnivå med Coop Mer kreditkortet behöver du handla för minst 3 000 kr/mån.

I slutändan kan det bästa valet för dig vara den butikskedjan du trivs bäst med och som passar dig bäst geografiskt i din vardag. Koppla butikskedjans matkort till medlemskapet för att få ut så mycket värde av dina vardagliga matvaruinköp som möjligt.