Bästa bonuskortet 2025

Från mat till bensin, bonuskort hjälper dig att tjäna pengar eller bonuspoäng på dina vardagliga köp. Du kan lösa in din bonus mot kontanter, produkter eller resor. Vi har gått igenom Sveriges bonuskort för att ge dig de bästa rekommendationerna – kolla in de bästa bonuskorten från våra samarbetspartners nedan.

Populära Bonuskort

Redaktionens val – mars
Komplett Bank Kreditkort
4.8/5
Framröstad bästa bonuskortet

Bonusnivåer

4%

Få 4% återbäring på alla köp hos Komplett.se.

1%

Få 1% återbäring på övriga varuinköp över 20 000 kr.

0.5%

Få 0.5% obegränsad återbäring på alla övriga inköp.

på Kompletts säkra sida

Framröstad bästa bonuskortet

Översikt

Årsavgift
0 kr

Kreditgräns
100 000 kr

Räntefritt
50 dagar

Effektiv ränta
23.63%

  • Få bonus på alla inköp. Få extra bonus när du handlar online, speciellt inne på Komplett.se.
  • Ingen årsavgift betyder att du får tillgång till bonus och erbjudanden som kortet medför utan att behöva betala något för det. Många andra bonuskort har en årsavgift.
  • Komplett Bank Mastercard har en maxkredit på 100 000 kr. Med en sådan kreditlimit hamnar de på det övre segmentet av bonuskort gällande kredit.
  • Med upp till 50 räntefria dagar kan du välja att betala din nyttjade kredit månaden efter. Under månader där ekonomin är sämre och räkningarna högre.
  • Ingen uttagsavgift vilket är en fördel främst när du är ute och reser. Att slippa tänka på att det innebär en avgift varje gång du tar ut pengar ur en bankomat är självklart skönt.

 

Räntor & Avgifter

Årsavgift0 kr
Ränta21.40%
Effektiv ränta23.63%
Sparränta0%
Uttagsavgift0 kr
Växlingsavgift1.75%
Aviseringsavgift0 kr vid e-faktura
Everydaycard Kreditkort
4.6/5

Bonusnivåer

1%

Få 1% återbäring vid köp av livsmedel och drivmedel.

0.5%

Få 0.5% återbäring på övriga köp.

Årsavgift
0 kr första året –
(sedan 195 kr/år)

Kreditgräns
100 000 kr

Räntefritt
55 dagar

Effektiv ränta
17.10%

  • Cashback-bonus på 0.5-1% som du får i återbäring 2 gånger/år.
  • Erbjudanden från 12 olika företag med upp till 50% rabatt.
  • Gratis årsavgift första året. (Sedan 195 kr/år)
  • Everydaycard Mastercard erbjuder kredit på upp till 100 000 kr.
  • 55 räntefria dagar innebär att du kan skjuta upp din betalning i nästan 2 månader utan att betala någon extra ränta.
  • Upp till 2 månaders betalningsfrihet gör att du kan skjuta upp betalningar under månader när ekonomin är extra ansträngd.

Räntor & Avgifter

Årsavgift0 kr första året (sedan 195 kr)
Ränta12.55%
Effektiv ränta17.10%
Sparränta0%
Uttagsavgift2% (minst 40 kr)
Växlingsavgift1.55%
Aviseringsavgift0 kr med e-faktura
Supreme Card Gold Kreditkort
3.5/5

Bonusnivåer

0.5X

Få 0.5 bonuspoäng per krona du spenderar överallt.

Årsavgift
245 kr

Kreditgräns
150 000 kr

Räntefritt
60 dagar

Effektiv ränta
19.97-27.39%

Det som står ut med Supreme Card Gold är deras bonusprogram som ger bonus på alla utgifter och mer därtill. Få bonuspoäng på inköp, betalning av räkningar, abonnemangsavgifter och till och med när du tar ut pengar i bankomat.
Med upp till 60 räntefria dagar kan du välja att betala för dina produkter upp till två månader efter inköpsdatumet. Bra för dig som har en mer ansträngd ekonomi under vissa månader.

Räntor & Avgifter

Årsavgift245 kr
Ränta12.36-17.32%
Effektiv ränta19.97-27.39%
Sparränta0.60%
Uttagsavgift2.97% (minst 35 kr)
Växlingsavgift1.97%
Aviseringsavgift39 kr
Varningssymbol

Att låna kostar pengar!

Om du inte kan betala tillbaka skulden i tid riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se

Jämföra bonuskorts erbjudanden

Bonuskortens popularitet har ökat under de senare åren med hundratals, ja till och med tusentals kronor i bonus hos de mest populära kreditkorten. Det är inte konstigt att flera av bonuskorten tar plats på vår lista över de överlag bästa kreditkorten.

Poäng, cashback, återbäring, rabattcheckar – vilken bonusmetod ditt kreditkort än har är målet alltid en bra bonus.

Att välja ett bonuskort kan vara svårt för den som inte har haft något innan. Vilken typ ska jag välja? Vilket kort är bäst? Hur använder man det? På Kreditkortsförmedlingen har vi gått igenom många olika kreditkort där olika kriterier hjälpt oss att välja de bästa bonuskorten på den svenska marknaden.

Bonuskort - Kreditkort med bonus

Sammanfattning av de bästa erbjudandena över bonuskort

Kreditkort Bäst för Högst bonus Årsavgift Kreditkortsförmedlingens betyg
Komplett Bank
Köp på internet
4%
0 kr
Everydaycard
Köp av mat och drivmedel
1%
Gratis första (195 kr)
Supreme Card Gold
Allmänna inköp
0,5 poäng/kr
245 kr

Vår urvalsprocess

Vi har analyserat så många bonuskort vi har kunnat hitta på den svenska marknaden och där jämfört de faktorer som väger tyngst. Allt för att hitta de bästa korten som passar din livsstil. Faktorerna är de som vi anser vara viktigast för en vardaglig konsument i behov av bonusförmåner. Här är exempel på våra faktorer:

Högst bonus

Självklart valde vi dem kreditkort som ger högst bonus i de mest populära branscherna. Vi tog här hänsyn till att man ska tjäna pengar på återbäring, andra rabatter och erbjudanden, rabattkalendrar och även det finstilta som kan påverka bonusen negativt.

Ränta

En av kreditkortets basala funktioner är även det som kan dra ner dess attraktionsvärde, nämligen räntan. Vi vet alla att det är att föredra att betala av hela sin kreditkortsfaktura varje månad, men vi förstår även att det ibland kan vara nödvändigt att utnyttja krediten. Av just den anledningen har vi tagit bort dem bonuskorten som har orimligt höga räntor.

Avgifter

En årlig avgift är en annan kostnad som kan sänka ett korts värde. Vi jämförde och vägde upp varje korts avgifter med bonus, rabatter och erbjudanden för att se om den vardagliga kunden kunde tjäna tillräckligt mycket bonus för att motivera årsavgiften och aviseringsavgifter under första året och åren därefter.

Räntefria dagar

Att kunna utnyttja ett kreditkort med bonus som ett räntefritt lån är att utnyttja kortet till max. Vi har därför tagit med hur många räntefria dagar varje kort ger i vår bedömning. Att kunna använda en kredit i upp till två månader utan att betala något extra för det är enligt oss rätt sätt att använda ett kreditkort på.

Växling- och uttagsavgift

Alla med anställning har tillgång till någon form av semester. Att kunna spendera den utomlands utan att behöva tänka på avgifter vid bankomatuttag och handel i butiker med kortet är givetvis värt en del. I vår jämförelse har vi därför även vägt in detta som annars kan kännas som en faktor som är specifik för ett resekort men som även vill utnyttjas av vardagliga användare under semestern.

Vad är bonuskreditkort?

Bonuskort är ett samlingsnamn för kreditkort som ger dig bonus i form av poäng, återbäring, cashback när du spenderar pengar. Du kan få bonus inom specifika branscher eller en allmän bonus på alla inköp. Som namnet antyder så är tanken med bonuskortet att du får bonus i någon form när du nyttjar det vid din inköp.

I flera undersökningar som har gjorts under senare år över vad konsumenterna önskar sig gällande sitt kommande kreditkort har återbäring, eller cashback som det också kallas, legat överlägset högst på listan. Även en bra välkomstbonus ligger i topp. Det har visat sig att många konsumenter använder till stor del sina kreditkort för att samla bonus. När du kollar efter ett bonuskort ser du att de varierar mycket i fråga om de har en årlig avgift, en välkomstbonus och vilken typ av bonusprogram de erbjuder. Så, medan de flesta korten som specialiserar sig specifikt på bonus inte har någon årsavgift så har både flertalet resekort och matkort det. Samtidigt är det svårt att hitta ett rent bonuskort som erbjuder många fördelar på resan eller i mataffären. Där erbjuder resekorten och matkorten det i överflöd.

Vilka olika sorters bonuskort finns det?

Det finns olika typer av bonuskreditkort, det vanligaste är det allmänna bonuskortet. Men det finns även specifika kreditkort som ger bonus inom sina branscher. Så som resekort, bensinkort och matkort. Alla dessa bonuskort, när de används på ett ansvarsfullt och korrekt sätt, kan hjälpa dig att samla bonus på vardagliga köp men även på mer specifika så som köp av flygresor, livsmedel och drivmedel. Det kanske kan låta enkelt att välja men det kan faktiskt vara relativt förvirrande att hitta rätt kort eftersom det finns så pass många att välja mellan. De flesta kreditkorten på den svenska marknaden är knutna till någon form av bonusprogram. Så för att göra det lite lättare för dig har vi gått in mer i detalj om de olika bonuskorten och vad de kan erbjuda dig:

Allmänt bonuskort

Det första bonuskortet med återbäring kom redan 1986, det var ett amerikanskt bolag som tog fram ett kreditkort som gav cashback, eller återbäring, vid årets slut baserat på hur många korttransaktioner som hade genomförts under året. Sedan dess har bonuskorten utvecklats till att ge bonus i form av värdecheckar, rabatter i kassan eller direkt insättning på bankkonto. Detta kan vara ett utmärkt sätt att tjäna pengar på de köp du genomför varje dag. Om du väljer rätt kort löper inte bonusen ut, utan finns kvar tills du själv har nytta av den.

Det finns flera olika sorters bonus kreditkort:

  • Kreditkort med fast bonus är den enklaste sortens bonuskort, få en standard procentsats i återbäring på alla köp, vanligtvis mellan 0,5% till 2%.
  • Kort med olika bonusnivåer erbjuder högre bonus på vissa produkter eller i vissa butiker. Till exempel erbjuder Komplett Bank Mastercard 4% återbäring vid köp på Komplett.se, 1% återbäring vid varuköp över 20 000 kr och 0,5% på alla andra inköp. För dem som vanligtvis spenderar pengar inom en viss produktkategori kan ett kreditkort med olika bonusnivåer vara ett bra sätt att maximera sina bonusintäkter.
  • Bonuskort med rabattkalender liknar kort med bonusnivåer i den mån att de erbjuder bonus inom vissa branscher. Skillnaden är att branscherna inte är fasta utan ändras, oftast månadsvis, de kan även vara säsongsbetonade. Om du planerar dina dyrare köp, exempelvis glasögon, kan ett sådant kort vara det rätta bonuskortet för dig.

Andra bonuskort

  • Resekort med bonus: De bästa resekorten belönar dem som flyger med det specifika flygbolaget som ger ut kreditkortet i kombination med allmän bonus på alla inköp. Man får extra mycket poäng när man köper biljetter av flygbolaget men även när man köper vardagliga saker. Poängen kan man sedan lösa in mot gratis eller rabatterade flygbiljetter. Andra resekort är helt allmänna där man samlar lika stor bonus var man än gör sina inköp. Bonusen kan man sedan lösa in mot flyg, tågresor, hotell, hyrbil eller upplevelser.
  • Bensinkort med bonus: Även kallad drivmedelskort då kortet inte enbart är till för dig som tankar bensin utan alla sorters drivmedel. Det första bensinkortet kom redan på 1920-talet, då med syfte att göra tankningen enklare. I och med bonuskortens tillkomst ändrade bensinkortet sin funktionalitet och erbjuder nu också bonus, främst vid tankning men även vid mer allmänna inköp. Om du är ute på vägarna mycket kan detta vara rätt val för dig.
  • Matkort med bonus: I likhet med både resekort och bensinkort ger matkortet överlag extra bonus inom den specifika branschen. Alltså, när du köper mat och andra livsmedel är ett matkort att rekommendera. Det vanligaste är att matkedjorna ger ut sina egna mat kreditkort där du premieras när du köper produkter från deras butiker. Det är inte ovanligt att du även får bonus på övriga köp i andra butiker, dock brukar bonusen vara lägre.

Olika sätt att lösa in kreditkorts bonusen på

Oavsett om du tjänar poäng, cash back eller ren återbäring erbjuder de olika kortutgivarna flera olika sätt att lösa in bonusen på. Du kan lösa in mot kontokredit, bonuscheck eller presentkort. Här är några sätt:

  • Krediter i bonusshop. Vissa kreditgivare erbjuder att nyttja bonuspoängen i deras egna poängshop. Där finns ofta ett brett utbud av produkter och tjänster som passar de flesta, både gammal som ung.
  • Krediter hos specifik butik. Med vissa kort som Komplett Bank har man möjlighet att lösa in intjänad bonus vid utcheckning i webbshoppens kassa. Då byter man insamlad bonusen mot avdrag av summan vid betalning.
  • Bonuscheck. Likt krediter hos specifik butik kan man i stället för krediter få en bonuscheck hemskickad när man har uppnått en viss bonusnivå. Checken tar man till den specifika handlaren och byter in det mot varor eller tjänster.
  • Återbäring till bankkonto. Lösningen som kanske flest personer föredrar är att få tillbaka pengarna direkt till sitt bankkonto. Det finns företag som erbjuder det. Oftast är det dock så att man måste ha konto hos företaget som ger ut kreditkortet. ICA Bankens kreditkort är ett bra exempel på det.
  • Kredit på kreditkortskontot. I stället för att få bonussumman på sitt bankkonto kan man få det på kreditkortets konto. Vilket kan vara lika bra som att få det på bankkontot om man använder sitt kreditkort till vardags. Nackdelen är att det enbart går att nyttja bonussumman genom att använda sitt kreditkort.

Är det värt att använda bonuskort?

Kreditkortsbonus kan vara ett bra sätt att tjäna återbäring och förmåner. Beroende på vilket bonuskort du väljer kan du även tjäna bonus på saker du köper varje dag.

För att maximera din intjänad bonus krävs det att du använder rätt kort vid rätt tillfälle. Även om det innebär en liten inlärningskurva kan säkert gratis kontanter, upplevelser, flyg och hotellvistelser vara värt det.

Om du varken har tid eller lust att lära dig att utnyttja ett bonuskort till max kan ett allmänt bonuskort vara ett enkelt och värdefullt alternativ. En sak att ha i åtanke är dock att alltid ha pengar på kreditkontot alternativt att betala kreditkortsfakturan innan förfallodatum för att få ut bonusen som du tjänar in. Om du spenderar i linje med dina inkomster och betalar dina fakturor inom de räntefria dagarna kan ett bonuskort absolut vara värt den lilla mödan.

Här tittar vi på för- och nackdelar med bonuskort för att hjälpa dig att bestämma om det är rätt för dig:

Fördelar

  1. Samla bonuspoäng, krediter eller kontanter: Tjäna och spara hundratals, ja till och med tusentals kronor varje år genom bonuspoäng, cashback, rabatter och erbjudanden. Det blir inte bättre än så.
  2. Försäkringar på resan och i vardagen: Bonuskort brukar alltid erbjuda någon form av försäkring. Exempelvis reseförsäkring, utökade garantier, drulleförsäkring och hyrbilsförsäkring.
  3. Inga avgifter: De bästa resekorten har inget valutapåslag när du handlar utomlands. Andra har inte uttagsavgift i uttagsautomat med första årsavgiften gratis. Med vissa bonuskort betalar du ingen årsavgift överhuvudtaget.
  4. Räntefria dagar: Med upp till 60 dagar räntefri kredit kan man få något som kan liknas vid ett mini-lån i upp till 2 månader utan att betala något extra för det. Helt räntefritt.

Nackdelar

  1. Hög kreditvärdighet: De flesta kreditkorten går att söka och få även om man har en något sämre kreditvärdighet. Då med en lägre kreditgräns. Är det ett premiumkort man har tänkt att ansöka om kräver det dock hög kreditvärdighet för att få det.
  2. Tidskrävande: Flertalet av bonuskorten kräver att du lägger ned en viss tid för att verkligen maximera din utdelning av bonuspoäng. Om det exempelvis är ett kort med rabattkalander krävs det att du planerar dina inköp till dessa specifika månaderna utan att överstiga din budget. Men det finns allmänna bonuskort som ger en fast bonus på alla inköp om du inte vill lägga ner tid på att jaga bonus.
  3. Skada kreditvärdigheten och budget: Om du inte betalar dina fakturor i tid kan det leda till betalningsanmärkningar som i sin tur leder till försämrad kreditvärdighet. Du kan också gå över din budget om du inte håller koll på hur mycket du spenderar varje månad med ditt kort. Din bonus kan således gå till att täcka upp för övertrasserad budget och ännu värre.
  4. Högre räntor: Räntorna på bonuskort tenderar att vara något högre än kreditkort utan bonus. Men om du avser betala dina fakturor i tid varje månad ska inte det vara något problem. Betala dina fakturor i tid för att slippa onödiga ränteavgifter.

Hitta bonusvillkor utan krångel

Några bonuskort har krångliga bonusvillkor vilket gör att dessa låter som en bättre deal än vad de i själva verket är. Vi har därför granskat bonusvillkoren i sömmarna. En av våra viktigaste faktorer i rankingen av bonuskort har således varit transparens från kortutgivaren för att inte leda kunder på villovägar.

Cashback – Få tillbaka pengar på kontot genom återbäring

En av det enskilt största anledningarna till att man vill skaffa ett bonuskort är för att få just bonus, antingen i form av specialerbjudanden på vissa varor eller i vissa butiker. Eller också så kallad cashback, med cashback får du tillbaka pengar på ditt konto allt eftersom du gör inköp med ditt bonuskort. En av de mest populära bonuskorten på marknaden kommer från Everydaycard som ger dig 0.5-1% cashback på varje inköp du gör med deras kort. Dessa pengar kan du sedan nyttja som du själv önskar.

Försök hitta bonuskort utan avgifter

De allra bästa bonuskorten är de som kan erbjuda en hög bonus i kombination med låg årsavgift. Själva poängen med ett bonuskort är ju att kunna få ut extra värde, då vill man självklart slippa avgifter, eller åtminstone hålla dem nere. Passande nog så finns det många kreditkort inom just bonussegmentet som är helt avgiftsfria eller som har en låg årsavgift.

Välj bonuskort som passar dina köpbehov

Några av de populäraste bonuskorten är riktade till specifika kunder. Exempelvis så har ICA egna betalkort där du får 20 extra bonuspoäng varje gång du betalar med ditt ICA-kort i en ICA-butik. Om du handlar all din mat i ICA-butik kan därför ett sådant bonuskort vara att rekommendera.

Att tänka på för att hitta det bästa kreditkortet med bonus:

  • Låg eller ingen årsavgift. Tänk dock på att en fördelaktig bonus kan väga upp för en årsavgift. Försök att se helheten.
  • Bonuskortet ska vara anpassat för dig och dina inköpsbehov. Kan du hitta ett kreditkort som ger extra bonus inom en bransch som du handlar mycket inom?
  • Alla har inte behov av ett bonuskort som är riktat mot en specifik bransch. Återbäring i form av cashback kan då vara det bästa alternativet för dig.

Håll dig uppdaterad om branschtrender och nya
erbjudanden med vårt månatliga nyhetsbrev.